***
ျပင္သစ္ႏိုင္ငံရဲ ့ၾကယ္ပြင့္တစ္ဦးျဖစ္သူ
အဆင့္ျမင့္စားေသာက္ဆိုင္္ၾကီးမ်ားစြာပိုင္ဆိုင္ေသာ စီးပြားေရး လုပ္ငန္းရွင္
စာေရးဆရာစားဖိုမွဴးၾကီး Mr. Alain Ducasse အေၾကာင္း။
စားဖိုမွဴးဆိုသည္မွာ ***
ေရွးရာႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက၊ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ ဟင္းလ်ာ ႏွင့္
ဟင္းခ်က္ျပဳတ္သူဆိုတာ အျမဲ ဒြန္တြဲလွ်က္ ရွိေနၾကတာပါ။ ခ်က္ျပဳတ္သူ၏
ဟင္းခ်က္လက္ရာ ႏွင့္ သူ ့ရဲ ့စားသံုးသူပရိတ္သတ္၏ တုံ ့ျပန္မႈဟာတိုက္ရိုက္
အခ်ိဳး က်သည့္အေလွ်ာက္ ဒီလက္ရာကေတာ့မဆိုးပါဘူး…. ဒီလက္ရာကေ တာ့ေ ကာင္းတယ္…
ဒီလက္ရာကေတာ့အံမခန္းဘဲ… စသည္ ျဖင့္ ပရိတ္သတ္လက္ခံမွဳေပၚမူ တည္ ကာ၊
“စားဖိုမွဴး” ရယ္လို ့အသိအမွတ္္ျပဳခံခဲ့ရတာပါ။ ဒါေၾကာင့္လဲ သူ ့ေခတ္သူ
့ခါအလိုက္၊ တိုင္းျပ ည္ အသီးသီးမွာ
အေကာင္းဆံုး/အေတာ္ဆံုးဆိုေသာစားဖိုမွဴးေတြ အသီးသီးေပၚထြက္လွ်က္ရွိၾကျပီး၊
သူ တို ့ရဲ ့အခ်က္ အျပဳတ္စြမ္းရည္ႏွင့္ ဟင္းခ်က္လက္ရာမ်ားကို
အင္တာနက္/ရုပ္ျမင္သံၾကား/စာအုပ္ ထု တ္ေ ၀ျခင္းတို ့ျဖင့္
မွ်ေ၀ၾကျခင္းေၾကာင့္ ကမၻာ့အေနာက္ျခမ္းမွ ဟင္းလ်ာမီႏူးမ်ားကို၊ ကမၻာ့အေရွ
့ျခမ္း မွာလည္း အလြယ္တကူ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ေနၾကျခင္း ျဖစ္ပါ တယ္။ ယေန
့ကမၻာႏွင့္အ၀ွမ္းကြ်မ္း က်င္လိမၼာေသာ
က်ား/မစာဖိုမွဴးေပါင္းေျမာက္မ်ားစြာေပၚထြက္လွ်က္ရွိၾကျပီး၊ ကမၻာ့အေကာင္း
ဆံုးစာဖို မွဴးစာရင္း၀င္ ျပင္သစ္္ႏို္င္ငံရဲ ့ၾကယ္ပြင့္တစ္ဦးျဖစ္သူ
မစၥတာအယ္လိန္းဒကၠစီ (Mr.Alain Ducasse) ႏွ င့္ မိတ္ ဆက္ေပး လိုပါတယ္။
၁၆ႏွစ္သားဘ၀ကတည္းက ခ်က္ျပဳတ္လာခဲ့တဲ့ ၀ါရင့္စားဖိုမွဴးၾကီးအေ ၾကာင္း၊
ဘ၀တေစ့တေစာင္းကို ေလ့လာၾကည့္ လိုက္ၾကရေအာင္…။
<< ဘ၀အစ...ပထမ >>
စားဖိုမွဴးၾကီးေလာင္းလ်ာ မစၥတာအယ္လိန္းဒကၠစီ (Mr.Alain Ducasse)ကို
ျပင္သစ္အေနာက္ေတာင္ ပိုင္း Castel Sarrazin ေက်းလက္ေဒသမွာ ၁၉၅၆ စက္တဘၤာ ၁၃
တြင္ ေမြးဖြားခဲ့ပါတယ္။ သူ ့မိဘ မ်ိဳးရိုး ဟာ လယ္ယာ လုပ္ငန္း ျဖင့္
အသက္ေမြးၾကေသာ္လဲဘဲ၊ အယ္လိန္းက မိရိုးဖလာလယ္ယာလုပ္ ငန္းထက္
အခ်က္အျပဳတ္နည္းပညာကိုသာ စိတ္၀င္စား သူ တစ္ေယာက္ပါ။ ဟင္းခ်က္ေကာင္းတဲ့
အဘြားက သူ ့ရဲ ့လက္ဦးဆရာျဖစ္ျပီး၊ သူ ့အိပ္ခန္းဟာ
မိီးဖိုေခ်ာင္အေပၚထပ္မွာရွိလို ့ မနက္ေစာေစာ အဘြားခ်က္ျပဳတ္ေသာ ဟင္းရနံ
့မ်ားက သူ ့ကိုစြဲေဆာင္လွ်က္ရွိပါတယ္တဲ့။ ငယ္ငယ္ကတည္းက အခ်က္ျပဳတ္
၀ါသနာပါလို ့၊ စားဖိုေဆာင္မွာအဘြားကိုကူရႈပ္ရင္း၊ ဆယ္လ္မြန္ငါးကင္၊
ၾကက္သားႏွပ္၊ ပင္လယ္စာဟင္းလ်ာ၊ တို ့ကို ခ်က္တတ္ ေနပါျပီ္။
မိသားစုခရစ္စမတ္စားပြဲမ်ားမွာ ေခ်ာကလက္ /အု န္းႏို ့/ေထာပတ္တို ့ျဖင့္
ျပဳလုပ္တဲ့ ခရစ္စမတ္ ကိတ္မုန္ ့ကို သူက တာ၀န္ယူမုန္ ့ဖုတ္ေပးေလ့ရွိပါ
တယ္တဲ့။ မိသားစုက အားမေပးေသာ္လဲဘဲ၊ သူ ့ရဲ ့မ႑ိဳင္က “စားဖိုမွဴး”
သာျဖစ္လိုတာမို ့၊ သူ ့ အသ က္ ၁၆ႏွစ္သားအရြယ္ ၁၉၇၂ မွာ၊ Pavillon Landais
စားေသာက္ဆိုင္နဲ ့ Bordeaux ဟိုတယ္သင္ တန္း ေက်ာင္းေတြမွာ
အလုပ္သင္၀န္ထမ္းအျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္နည္းပညာမ်ားကို ဆည္းပူးခဲ့ပါတယ္။ အ
လုပ္သင္ကာလ ျပီးဆံုးသြားေသာအခါ၊ နံမည္ၾကီး စားေသာက္ဆိုင္မ်ားျဖစ္ၾကတဲ့၊
Michel Guérard’s Restaurant ႏွင့္ Gaston Lenôtre တို ့မွာ ေဆာင္းဦးရာသီ
ေက်ာင္းပိတ္မ်ား တြင္ ၀င္ေရာက္အလုပ္ လုပ္ခဲ့ပါတယ္။ ၁၉၇၇ မွာေတာ့ Moulin de
Mougins စားေသာက္ဆိုင္ ၏ ထူးခြ်န္ေသာစားဖိုမွဴးၾကီး Roger Vergé ထံမွာ
လက္ေထာက္အျဖစ္ ေျပာင္းေရႊ ့လုပ္ကိုင္ခဲ့ျပီး၊ အဲဒီစားဖိုမွဴးၾကီးထံမွ ပေရာ့
ဗဲန္ ့ရိုးရာ ဟင္းခ်က္နည္း ပညာ မ်ားကို မွတ္သားနာယူႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ၁၉၇၈
မွာလည္း နံမည္ၾကီး စာဖိုမွဴး Alain Chapel ထံမွာ လက္ေထာက္ အျဖစ္
၂-ႏွစ္မွ်ၾကာ ေအာင္ပညာဆည္းပူးခဲ့ျပီး၊ ကမာေ ကာင္-ပုစြန္ထုပ္ ဟင္းလ်ာကို
သူကတာ၀န္ယူ ျပင္ဆင္ေပးရပါတယ္။ ယခုလို နံမည္ၾကီး စားဖိုမွဴး မ်ားထံ မွာ
သင္ယူခဲ့ရတဲ့့ အယ္လိန္းဟာ ဆရာေကာင္းတပည့္ပန္းေကာင္းပန္ဆိုသလို၊ အေျခခံ
အုဌ္ျမစ္ခ်ႏိုင္ခဲ့လို ့ ေနာင္ တစ္ခ်ိန္မွာ ျပင္သစ္ႏိုင္ငံရဲ ့
ေငြၾကယ္ပြင့္ျဖစ္ လာမယ္ဆိုတာကို သူ ့ကုိ ယ္သူပင္ ေတြးထင္ထားခဲ့မွာေတာင္
မဟုတ္ပါဘူးေလ….။
<< စားဖိုမွဴးၾကီးဘ၀....ဒီကစ >>
၁၉၈၀
တြင္ မွတ္မွတ္ရရ သူ ့ဘ၀ရဲ ့ ပတမဆံုးေသာ စားဖိုမွဴးတာ၀န္ကို Mougins ရွိ
L’amandier Kitchen မွာ စတင္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ၁ႏွစ္အၾကာမွာေတာ့ the Hôtel
Juana ၏ La Terrasse စားေ သာက္ဆိုင္မွာ အၾကီးတန္းစာဖိုမွဴးျဖစ္ေနပါျပီ။
ေနာင္ႏွစ္အနည္းငယ္ အတြင္း ျပင္သစ္တႏိုင္ငံလံုးရွိ စားေသာက္ဆိုင္ေလာကမွာ သူ
့ရဲ ့ဂုဏ္ သတင္းေမႊးလာခဲ့ျပီး၊ ၁၉၈၄ တြင္ ျပင္သစ္ႏိုင္ငံရဲ ့ ႏိုင္ငံေက်ာ္
the Michelin Red Guide မွ အယ္လိန္း ကို ၾကယ္(၂)ပြင့္ ဆုခ်ီး
ျမွင့္ခဲ့ပါတယ္။ တႏွစ္ထည္းမွာဘဲ၊ Learjet မေတာ္တဆပ်က္က်မႈတြင္
ဘာအႏၱရာယ္မွမရွိလြတ္ကင္းခဲ့တဲ့ အတြက္ ၁၉၈၄ ခုႏွစ္ ဟာ အ ယ္လိန္းအတြက္
ကံေကာင္းတဲ့ႏွစ္ပါဘဲ။ သူ ့ကို ျပင္သစ္ႏို္င္ငံရွိ
နံမည္ၾကီးဟိုတယ္အမ်ားအျပားက လာေ ရာက္လုပ္ေပးပါ ရန္ ဖိတ္မႏၱကျပဳခံခဲ့ရျပီး၊
၁၉၈၆ ႏွစ္ကုန္ပိုင္းေလာက္တြင္ Monte Carlo ျမိဳ ့ရွိ Hotel de Paris မွာ
စားဖို မွဴးၾကီးအျဖစ္ တာ၀န္ အပ္ႏွင္းျခင္းခံခဲ့ရပါတယ္။ အဲဒီဟိုတယ္ဟာ ကမၻာေ
က်ာ္ the hotel's Le Louis XV ၏ အုပ္ခ်ဳပ္မႈေအာက္ မွာရွိပါတယ္တဲ့။
အယ္လိန္းဟာ စားဖိုမွဴးၾကီးတာ ၀န္ သာမက၊ ၄င္းဟိုတယ္မွာ
လာေရာက္ဖြင့္လွစ္ထားတဲ့ စားေသာက္ဆိုင္မ်ား အားလံုးရဲ ့ အုပ္ခ်ဳပ္မႈ
ပိုင္းဆိုင္ရာကိုပါေကာင္းစြာ တာ၀န္ယူႏိုင္ခဲ့တာေၾကာင့္ Red Guide ၾကယ္
(၃)ပြင့္အျဖစ္ တိုးျမွင့္ ဂုဏ္ျပဳခံခဲ့ ရပါတယ္။
<< စားဖိုမွဴးၾကီးဘ၀မွ....လုပ္ငန္းရွင္ဘ၀သို ့ >>
၁၉၈၈ တြင္ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားဇုန္မွာ La Bastide de Moustiers (ေခၚ)
အိပ္ခန္း ၁၂ ခန္းပါတဲ့ ခရီး သည္မ်ားတည္ခိုစားေသာက္ဆိုင္ၾကီးကို
ဖြင့္လွစ္ႏို္င္ခဲ့ျပီး၊ ေသာက္ေသာက္လဲ ေငြ၀င္ခဲ့ပါတယ္တဲ့။
၁၉၉၀ခုႏွစ္မွာလည္း အယ္လိန္းအသက္(၃၃)ႏွစ္ မွာ သူ ့ ဘ၀ရဲ ့ပထမဦးဆံုးေသာ Le
Louis XV (ေခၚ) ဟိုတယ္စားေသာက္ ဆိုင္ၾကီးကို ေအာင္ျမင္စြာ
ဖြင့္လွစ္ႏို္င္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီဆိုင္ဖြင့္ျပီး ၃၃ လ အ ၾကာမွာ Michelin Red
Guide မွ ထိုဆိုင္ကို ၾကယ္(၃)ပြင့္ အဆင့္ျမင့္ဆိုင္ၾကီးအျဖစ္
ခ်ီးျမွင့္ခဲ့ပါတယ္။ ၁၉၉၄ မွာ ထို Le Louis XV ဆိုင္ၾကီးကို သူ
့စိတ္ၾကိဳက္ေခတ္မွီလွပေအာင္ျပန္လည္ မြမ္းမံခဲ့ပါ တယ္ တဲ့။ ၁၉၉၅
ေရာက္ေသာအခါ၊ စီးပြားေရးအျမင္ရွိတဲ့ အယ္လိန္းဟာ ျပည္နယ္ခရို္င္ေနသူမ်ား
အတြက္ ရည္ရြယ္ျပီး အိပ္ခန္း (၁၂)ခန္းပါ La Bastide de Moustiers Inn ကို
ခမ္းခမ္းနားနားဖြင့္လွစ္ခဲ့ျပန္ ပါတယ္။ အဲဒီစားေသာက္တိုင္ကိုလည္း ၂၀၀၂ မွာ
the Red guide က ၾကယ္(၁)ပြင့္ အပ္ႏွင္းခဲ့ပါ တ ယ္ တဲ့။ ၁၉၉၆ ၾသဂုတ္လ ၁၂
ရက္ေန ့တြင္ Le Parc – Sofitel Demeure Hôtels မွာ သူ ့နံမည္ Alain Ducasse
Restaurant ဆိုင္သစ္ကို ဖြင့္လွစ္ခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီဆို္င္ဖြင့္ျပီး (၈)လေလာက္
မွာဘဲ၊ The Red Guide က ၾကယ္ (၃)ပြင့္ အဆငျ့့္မင့္ စားေသာက္ဆိုင္အျဖစ္
ခ်ီးျမွင့္ခဲ့ပါတယ္တဲ့။ သူ ့ရဲ ့စီး ပြားေရးေအာင္ျမင္ မႈကေတာ့
အံ့မခန္းပါဘဲ။ ၁၉၉၈ မတ္လအထိ မစၥတာအယ္လိန္းဒကၠစီ သည္ စုစုေပါင္းၾကယ္ပြင့္
(၆)ခုပိုင္ဆိုင္ထားေသာ ဂုဏ္သ ေရရွိ စားဖိုမွဴးၾကီး ျဖစ္ေနပါျပီ။
ၾကယ္ပြင့္(၃) ခု ကို ျပင္သစ္ႏိုင္ငံရွိ the Hôtel de Paris
တြင္ဖြင့္လွစ္ထားေသာ Alain Ducasse စားေသာက္ဆိုင္ အတြက္ရရွိတာျဖစ္ျပီး၊
ေနာက္ထပ္ ၾကယ္(၃)ပြင့္ကို မိုနာကိုႏိုင္ငံရွိ Le Louis XV စားေသာက္ဆိုင္
အတြက္ ရရွိ ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္ကုန္ပိုင္းတြင္ "Spoon, Food &
Wine" ဟုအမည္ရေသာ စားေသာက္ဆိုင္ကို ပဲရစ္ျမိဳေ့တာ္မွာ ဖြင့္လွစ္ခဲ့ျပီး၊
Ile Maurice, Saint-Tropez ျမိဳ ့မ်ား ႏွင့္ Hong Kong တို ့မွာလည္း
ဆိုင္ခြဲမ်ားတိုးခ်ဲ ့ဖြင့္လွစ္ခဲ့ျပန္ပါတယ္။
<< အလုပ္မ်ားတဲ့ေန ့ရက္မ်ား >>
၁၉၉၉ ခုႏွစ္ဟာ သူ ့အတြက္ အလြန္အလုပ္ရႈပ္ေသာ ကာလျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္ဆန္းပိုင္း
တြင္ ျပင္သ စ္ႏို္င္ငံ လံုးဟိုတယ္မ်ားဆိုင္ရာ ဥေသွ်ာင္အျဖစ္
တာ၀န္အပ္ႏွင္းျခင္းခံခဲ့ရပါတယ္။ ႏွစ္လယ္ဇြန္လ မွာ “bar & bœuf”
ျပပြဲကို ခင္းက်င္းျပသေပးခဲ့ျပီး၊ ႏို၀င္ဘာလမွာ
အခ်က္အျပဳတ္၀ါသနာပါမ်ားအတြက္ “ADF” လို ့အမည္ရတဲ့ အသက္ေမြး၀မ္း
ေက်ာင္းသင္တန္းကို ဖြင့္လွစ္ေပးခဲ့ပါတယ္။ ဒီဇင္ဘာ လ မွာေတာ့ အယ္လိန္း နဲ ့
သူ ့မိတ္ေဆြျဖစ္သူ Clément Bruno တို ့ဟာ La Celle လို ့အမည္ရတဲ့
ရြာေလးတရြာမွာ အိပ္ခန္း ၁၀ခန္းပါ ဟိုတယ္ငယ္ေလးကို ဖန္တီးပံုေဖၚခဲ့ၾကပါတယ္။
အဲဒီဟိုတယ္ေ လး အမည္ကေတာ့ “L’Hostellerie de l’Abbaye de La Celle” ပါတဲ့။
ျမန္မာလိုေတာ့ “ ၁၈-ရာ စုႏွ စ္စံအိမ္ေတာ္ၾကီး” ပါတဲ့ရွင္…..။
ဒီႏွစ္ထဲမွာဘဲ၊ သူ ့ရဲ ့ပထမဆံုး ဟင္းခ်က္စာအုပ္ကို ရိုက္ႏွိပ္ထုတ္ေ၀
ခဲ့ပါတယ္။ Grand Livre de Cuisine လို ့အမည္ရတဲ့ အဲဒီ စာအုပ္မွာ သူ ့
ဘ၀တသက္ တာ ေလ့ လာစုေဆာင္းထားတဲ့ ခ်က္ျပဳတ္နည္းပညာအေတြ
့အၾကံဳမ်ားကိုေဖာ္ျပထားလို ့ ဗဟုသုတ စံုလင္ေၾ ကာင္း စာဖတ္ပရိတ္သတ္ မ်ားက
အသိအမွတ္မျပဳဘဲ မေနႏို္င္ေအာင္ပါဘဲတဲ့။ ၂၀၀၀ ခုႏွစ္ ဇြန္ မွာ
အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၊ နယူးေယာ့ခ္တြင္ ခမ္းနားသပ္ရပ္တဲ့ “Alain Ducasse at
the Essex House” စားေသာက္ဆိုင္ကို ေအာင္ျမင္စြာဖြင့္လွစ္ႏို္င္ခဲ့ျပီး၊
ေနာင္ ၁၈လ အၾကာမွာ the Red Guide မွ အဲဒီစားေသာက္ဆိုင္ကို ႏိုင္ငံ
တကာအဆင့္မွီ ၾကယ္ (၃)ပြင့္ စားေသာက္ဆိုင္ၾကီးအျဖစ္ လည္းေ ကာင္း၊ the New
York Times မွ ၾကယ္ (၄)ပြင့္ စားေသာက္ ဆိုင္ၾကီးအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ the Mobil
Guide မွ ၾကယ္ (၅)ပြင့္ စားေသာက္ဆိုင္ၾကီးအျဖစ္လည္းေကာင္း
ခ်ီးျမွင့္ျခင္းခံခဲ့ရပါ တယ္။ ဒီဇင္ဘာ လထဲမွာလည္း ျပင္သစ္ႏိုင္ငံ ပဲရစ္ျမိဳ
့မွာ “59POINCARE” စားေသာက္ ဆိုင္ကိုထပ္မံဖြင့္လွစ္ ခဲ့ျပန္ ပါတယ္။ အဲဒီ
စားေသာက္ဆိုင္ဖြင့္ပြဲမွာ အယ္လိန္းကိုယ္တိုင္ဦးစီးခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ
အရသာရွိလွ တဲ့ပုစြန္ထုပ္ ႏွင့္ အမဲသား ဟင္းလ်ာတို ့ျဖင့္
အလ်ွံပယ္ဧည့္ခံေကြ်းေမြးခဲ့ပါတယ္တဲ့။ “လုပ္ငန္းေတြ နဲ ့ပတ္သက္ျပီး မၾကာခဏ
စိတ္ရႈပ္ရတာေတြ၊ ေ၀ခြဲမရတာ ေတြရွိတာေပါ့ ဗ်ာ၊ ဒါေပမယ့္ ဘယ္လိုအ ခက္အခဲေတြဘဲ
တိုးတက္မႈကိုပိတ္ဆို ့ဟန္ ့တားေနပါေစ ရပ္တန္ ့ေနလို ့မျဖစ္ေတာ့၊
ပိုေကာင္းေအာ င္ ျမန္ဆန္ျပီးေျမာက္ေအာင္ ေရွ ့သို ့ထိုးေဖါက္္ရမွာဘဲဗ်၊ ဒါ
ကြ်န္ေတာ့္ရဲ ့ဒသနေလ ” လို ့ ဖြင့္ပြဲေ န ့ကTimes မဂဇင္းနဲ ့ အင္တာ
ဗ်ဴးမွာ ထုတ္ေဖာ္ေျပာသြားခဲ့ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ “Alain Ducasse au plaza
athénée” စားေသာက္ဆိုင္သစ္္ ကို ၂၀၀၁ ခုႏွစ္မွာ ဖြင့္လွစ္ခဲ့ျပီး ေနာင္ ၅
လအၾကာ မွာ လည္း the Red Guide က ၾကယ္ (၃)ပြင့္အျဖစ္သတ္မွတ္ခဲ့တာပါဘဲ။
အဲဒီစား ေသာက္ဆိုင္ရဲ ့ ၾကီးၾ ကပ္စားဖိုမွဴး ျဖစ္သူ Christophe saintagne က
" မြန္စီယာ ဒကၠစီ စားေသာက္ဆိုင္ကို ေရာက္ လာျ ပီဆိုရင္ ကြ်န္ေတာ္တို ့ရဲ
့ဟင္းလက္ရာေတြကို ျမည္းစမ္းၾကည့္ တယ္၊ ျပီးေတာ့ ေ၀ဖန္အၾကံေပး တယ္။
သူဘယ္ေလာက္ဘဲ အလ်င္စလို ျဖစ္ေနပါေစ..ကြ်န္ေတာ္တို ့ရဲ ့တင္ျပခ်က္ ကို ေသေသ
ခ်ာခ်ာ စူး စုိက္နားေထာင္ေပးတယ္၊ သူ ့ရဲ ့အၾကံျပဳခ်က္ေတြဟာ ဘယ္ ေတာ့မွ
မလြဲဘူးခင္ဗ်၊ အင္မတန္ လိမ္ပါး နပ္သူတစ္ေယာက္ပါ၊ ေနာက္သူလိုခ်င္တာ
အရည္အခ်င္းေလ… ” လို ့ ဆိုလာပါတယ္။
<< သူ ့ရဲ ့ေစတနာ >>
သူ ့ရဲ ့စားေသာက္ဆိုင္မ်ား၊ inns၊ အခ်က္အျပဳတ္သင္တန္းေက်ာင္းမ်ား၊
ဟင္းခ်က္စာအုပ္မ်ား ႏွင့္ စား ေသာက္ဆိုင္အၾကံေပးလုပ္ငန္းမ်ားမွ
၂၀၀၂အတြက္၀င္ေငြဟာ အေမရိကန္ေဒၚလာ ၁၅.၉ သန္း ရွိိပါတယ္တဲ့။ မစၥတာအယ္လိန္း
ဒကၠစီဟာ အခြင့္ထူးခံေရေပၚဆီလူ ့မလိုင္အသိုင္း၀ိုင္းအတြ က္မ ဟုတ္ဘဲ၊
သာမန္လူတန္းစား စားသံုးသူမ်ားအတြက္ ရည္ရြယ္ ကာ၊ ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳသာေသာ္လဲ၊ အရ
သာေ ရာအရည္အေသြးပါေကာင္းမြန္တဲ့ “Auberge Iparla” စားေသာက္ဆိုင္ကို ၂၀၀၂
ဇူလိုင္ မွာ French Basque ေဒသတြင္လည္းေကာင္း၊ “Aux Lyonnais”
စားေသာက္ဆိုင္ကို ၂၀၀၂ ေအာက္တိုဘာမွာ ပဲရစ္ျမိဳ ့တြင္ လည္းေကာင္း
ဖြင့္လွစ္ေပးခဲ့တာ သူရဲ ့မြန္ျမတ္တဲ့ေစတနာပါ။ ေအာက္တိုဘာလထဲမွာဘဲ ပဲရစ္ျမိဳ
့တြင္ boulangépicier လို ့ အမည္ရတဲ့ ထူးထူးျခားျခားျပပြဲေလးကို
တင္ဆက္ခဲ့ပါတယ္။ အဲ ဒီျပပြဲမွာ ျပင္သစ္ရိုးရာမုန့္ဖုတ္ နည္းမ်ားကို
ေ၀ေ၀ဆာဆာ တင္ဆက္ျပခဲ့တာပါ။ ဒါတင္မကေသးပါ ဘူး။ ၂၀၀၃ ဇြန္မွာလည္း
လူငယ္လူရြယ္မ်ားကို အမ်ိဳးသားေရးအသိ စိတ္ဓာတ္မကြယ္ ေပ်ာက္ေစရ န္ ႏွင့္
ရိုးရာဓေလ့ကိုခ်စ္တတ္ေစရန္ရည္ရြယ္ကာ
“ျပင္သစ္ရိုးရာအစားအစာမ်ားခင္းက်င္းျပသပြဲ” ကို တင္ဆက္ေပး ခဲ့ျပန္ပါတယ္။
အဲဒီျပပြဲမွာ “ ေခတ္ေရစီးေၾကာင္းအလိုက္၊ စားေသာက္မႈပံုစံလည္း ေျပာ င္းလဲေ
နတာပါ။ ဥပမာ ကြ်န္ေတာ္တို ့ ဘိုးဘြားေခတ္နဲ ့ ခုေခတ္ကိုဘဲၾကည့္ေလ…။
ဒါေၾကာင့္ ေအာ င္ျမ င္တဲ့ စားဖိုမွဴးျဖစ္ခ်င္ရင္ မတူညီတဲ ့အစားအစာပံုစံကို
ဖန္တီး တတ္ရမယ္” လို ့ ဆိုပါတယ္။
<< ေစတနာေပးေသာ္လဲ…ေ၀ဒနာသာျပန္ရ >>
သူ ့ရဲ ့ေနာက္ထပ္ေစတနာကေတာ့ French Basque ေဒသ Biarritz ျပည္နယ္မွာ
သာမန္လူတန္း စားမ်ား အနားယူေပ်ာ္ရႊင္ ေစရန္အလို ့ဌာ အပန္းေျဖစခန္းတစ္ခု ကို
၂၀၀၄ မွာဖြင့္လွစ္ေပးခဲ့ပါတယ္။ မ်ားမၾကာမွီ၊ ပိုင္းရီးနီးစ္၀ါဒရွိသူ
ဘဲ့စ္က္လူမ်ိဳးတစ္စု က မစၥတာအယ္လိန္းဒကၠစီကို “အျမတ္ၾကီးစား
လုပ္သူ(ေစ်းကစားသူ)” ဟု ေ၀ဖန္စြပ္စြဲကာ ထိုအပန္းေျဖစခန္းကိုအၾကိမ္ၾကိမ္
ဗံုးခြဲျခိမ္းေျခာက္ပါ တ ယ္တဲ့။ ေငြၾကယ္ပြင့္မ်ားဆုရွင္ အယ္လိန္းတစ္ ေယာက္
အပြဲပြဲႏႊဲခဲ့ေလသမွ် အဲဒီျပည္နယ္မွာေတာ့ ေနာ က္ ဆုတ္ ေပးခဲ့ရပါတယ္ရွင္။
<< ေနာက္ထပ္ေျခလွမ္း >>
၂၀၀၅ ခုႏွစ္မွာေတာ့ လုပ္ငန္းရွင္ၾကီးအယ္လိန္း ဟာ
သူ၏စီးပြားဘက္မိတ္ေဆြမ်ားကိုဖိတ္ေခၚ ကာ၊ စပ္တူလုပ္ငန္းမ်ားတိုးခ်ဲ
့ခဲ့ပါတယ္။ ဧျပီမွာ နံမည္ေက်ာ္ Parisian bistro Benoit စားေသာက္ဆိုင္ကို သူ
့မိတ္ေဆြ Thierry de la Brosse ႏွင့္အတူလြဲေျပာင္းရယူခဲ့ပါတယ္။ ေမလမွာေတာ့
Domaine des Andéols Inn ပိုင္ရွင္ Mr.Olivier Massart ႏွင့္
အက်ိဳးတူပူေပါင္းကာ ရွယ္ယာထဲ့၀င္၍ အဆင့္ျမွ င့္ခဲ့တာေၾကာင့္၊
ဥေရာပတတိုက္လံုးတြင္ အဆင့္(၅) Inn ျဖစ္လာခဲ့ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ဟိုတယ္အသ
င္းအဖြဲ ့မွာပါ အသင္း၀င္ခဲ့ပါတယ္တဲ့။ ဒါ့ျပင္ အာရွတိုက္ထိပါ စီးပြာေးရးခ်ဲ
့ထြင္ကာ၊ ဂ်ပန္ႏို္င္ငံ တိုက်ိဳ ျမိဳ ့တြင္
စားေသာက္ဆိုင္အသစ္ဖြင့္ခဲ့ပါတယ္။ ၂၀၀၅ ႏွစ္ အထိ မစၥတာအယ္လိန္းဒကၠစီ
ပိုင္ဆိုင္ေသာ စားေသာက္ဆိုင္ အမည္ စာရင္းမ်ားကေတာ့ (၁) 59 Poincaré (ပဲရစ္၊
ျပင္သစ္)၊ (၂) Aux Lyonnais (ပဲရစ္၊ ျပင္သစ္)၊ (၃) Bar & Boeuf Be
(ပဲရစ္၊ ျပင္သစ္)၊ (၄)Beige (တိုက်ိဳ၊ ဂ်ပန္)၊ (၅)Benoit (ပဲရစ္၊ ျပင္သစ္)၊
(၆)Benoit (တိုက်ိဳ၊ ဂ်ပန္)၊ (၇)La Cour Jardin (ပဲရစ္၊ ျပင္သစ္)၊ (၈)Mix
in Las Vegas (လပ္စ္ဗီးဂက္စ္၊ အေမရိကန္)၊ (၉) La Terrasse du Parc (ပဲရစ္၊
ျပင္သစ္)၊ (၁၀)Le Relais du Parc (ပဲရစ္၊ ျပင္သစ္)၊ (၁၁) Le Relais Palza
(ပဲရစ္၊ ျပင္သစ္)၊ (၁၂) Tamaris (လတ္ဘႏြန္ႏိုင္ငံ) ၊ (၁၃) Spoon (ပဲရစ္၊
လန္ဒန္၊ Saint-Tropez၊ Carthago၊ Gstaadt၊ Mauritius၊ ေဟာင္ေကာင္) တို
့ျဖစ္ျပီး၊ နယူးေယာ့ခ္ရွိ Mix in New York စားေသာက္ ဆိုင္ကိုေတာ့
အေၾကာင္းမညီညြတ္၍ ဖြင့္ျပီး ၂-ႏွစ္ခန္ ့အၾကာမွာ ပိတ္ခဲ့ရပါတယ္တဲ့။
အဆိုပါစားေသာက္ဆိုင္မ်ားကို Red Guide's မွ အထက္ပါအတိုင္း
ေငြၾကယ္ပြင့္ဆုမ်ားအပ္ႏွင္းခဲ့တာ စာဖတ္သူမ်ားမ်က္ျမင္ပါ။ သူရဲ ့
စားေသာက္ဆိုင္မ်ားႏွင့္ ပတ္ သက္ျပီး “ ႏိုင္ငံအသီးသီးမွာ
စားေသာက္ဆိုင္ေတြဖြင့္ထားေပမယ့္၊ တစ္ခုနဲ ့တစ္ခုပံုစံမတူဘူးခင္ဗ်၊
ကြ်န္ေတာ့စားဖိုမွဴးေတြမွာ သူ ့စတိုင္လ္နဲ ့သူ ရွိၾကတယ္ေလ။
တူညီတာတစ္ခုကေတာ့ဗ်ာ…. အရသာရွိတဲ့ စားဖြယ္စံုပါဘဲ။ ျပင္ဆင္ပံုလွပတယ္္၊
ဆြဲေဆာင္ႏိုင္ တဲ့ ရနံ ့ရွိတယ္ဗ်ာ..ဒါ စားေသာက္ဆိုင္ေတြရဲ ့ အေျခခံက်တဲ့
အဓိကလိုအပ္ခ်က္ေပါ့ ” လို ့ Red Guide နဲ ့ အင္တာဗ်ဴးမွာ သူကဆိုပါတယ္။
<< ႏိုင္ငံသားေျပာင္းျပီ >>
စီးပြားေရးလုပ္ငန္းရွင္ သူေဌးၾကီး အယ္လိန္းဟာ ၂၀၀၈ အေစာပိုင္းမွာ
၀ါရွင္တန္ဒီစီ တြင္ Adour စားေသာက္ဆိုင္ကိုလည္းေကာင္း၊ နယူးေယာ့ခ္တြင္
Bistro Benoit စားေသာက္ဆိုင္ကိုလည္းေ ကာင္း ထပ္မံဖြင့္လွစ္ ခဲ့ပါတယ္။ သူ
့အသက္ (၅၂)ႏွစ္မွာ ဘ၀တစ္သက္တာအတြက္ အေရးၾကီးတဲ့ေျ ပာင္းလဲမွဳကို
ျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ မိုနာကိုႏို္င္ငံ မွာ ကမၻာေက်ာ္ Monte Carlo
Casino (ေခၚ) ၾကီးက်ယ္ခန္းနားတဲ့ကစားကြင္းၾကီးရွိျခင္း၊ ေရေျမရာသီဥတု
သဘာ၀မွ်တမႈရွိျခင္း၊ ေျပာ စမွတ္ျပဳေ လာင္ေအာင္ ထင္ရွားေက်ာ္ၾကားေသာ
ေနရာေဒသအမ်ားအျပား မရွိေသာ္ျငားလည္း၊ ဆိတ္ျငိမ္ေအးေဆးလို ့
ႏိုင္ငံျခားသားမ်ား ဥေရာပခရီးစဥ္အျဖစ္ မၾကာခဏအပန္းေျဖလည္ပ တ္ေလ့ရွိျခင္း၊
စသည္တို ့ေၾကာင့္ အယ္လိန္း ဟာ မိုနာကို ႏို္င္ငံတြင္
စီးပြားေရးလုပ္ငန္းမ်ားကို ခ်ဲ ့ထြင္ရန္စိတ္အားထက္သန္ေနပါတယ္။ သို ့ေသာ္လဲ၊
ႏို္င္ငံျခားသားလူမ်ိဳး ျပင္သစ္ ႏို္င္ငံ သားျဖစ္ေနတဲ့ သူ ့အတြက္
မိုနာကိုႏို္င္ငံမွ ျပဌာနး္ေသာအခြန္စည္းက်ပ္မႈမ်ားမွာ လြန္စြာၾကီၤးေလးျပီး၊
စီးပြားေရးေဇာက္ခ် လုပ္ဖို ့ ၀င္ေငြနဲ ့ထြက္ေငြမကာမိႏိုင္တာေၾကာင့္၊
မုိနာကိုႏို္င္ငံသားအျဖစ္ ေျပာင္းလဲေလွ်ာက္ထားခဲ့ရာ မိုနာကိုမင္းသားAlbert
II က ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ ဇြန္လ (၁၇)ရက္ေန ့တြင္ သူ ့ကို
၄င္းႏိုင္ငံသားအျဖစ္ခြင့္ျပဳခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္မွာေတာ့၊ မစၥတာအယ္လိန္း
ဒကၠစီ ရဲ ့ အစီအစဥ္သစ္္က အေနာက္အင္ဒီယန္း ေဒသမ်ားအထိ စီးပြားေရးခ်ဲ
့ထြင္ဖို ့ပါဘဲတဲ့။ သူ ့ရဲ ့အၾကီးတန္းစားဖိုမွဴးျဖစ္သူ Christian JULLIARD က
“ကြ်န္ေတာ္ ၁၁ ႏွစ္ပါး အယ္လိန္းနဲ အလုပ္လုပ္ခဲ့ပါတယ္။ ဘုရားေရ…သူက
ဒ႑ာရီဆန္သူ တစ္ေယာက္ဗ်။ ေနာက္ျပီး လက္ေတြ ့ဆန္တယ္၊ တကယ့္ေစတမာန္ပဲဗ်ိဳ ့”
လို ့ ေ၀ဖန္ထားပါတယ္။
<< ထူးထူးျခားျခားကာလမ်ား >>
၂၀၁၀မွာ၊ ပဲရစ္ ရွိ Alain Ducasse au Plaza Athénée ၊ မိုနာကို ရွိ Le
Louis XV ႏွင့္ လန္ဒန္ရွိ Alain Ducasse at Essex House
စားေသာက္ဆိုင္(၃)ခုကို Michelin Stars က ေနာက္ထပ္တစ္ၾကိမ္ၾကယ္ (၃) ပြင့္
အဆင့္ တိုးျမွင့္ေပးခဲ့ျပန္ပါတယ္။ ဒါဟာစာဖိုမွဴးေလာကမွာ
ပထမဦးဆံုးေသာၾကယ္ပြင့္အေျမာက္အမ်ားပိုင္ရွင္ျဖစ္လို ့ အယ္လိန္း အတြက္
တန္ဘိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ ေအာင္ျမင္မႈပါဘဲ။ ၂၀၁၁ မွာေတာ့
မိုနာကိုႏိုင္ငံသားျဖစ္သြားတဲ့ အယ္လိန္းဟာ မိုနာကို မင္းသား Albert II
ႏွင့္ ၾကင္ရာေတာ္ Miss Charlène Wittstock တို ့ရဲ ့မဂၤလာညစာစားပြဲကို
တာ၀န္ယူတည္ခင္းေပးရပါတယ္။ အဲဒီပြဲ ျပီးေနာက္မွာေတာ့ အယ္လိန္းကို
“အစားအေသာက္ႏွင့္ပတ္သက္၍ ျပည္သူ ့ကိုယ္စားေျပာေရးဆိုခြင့္ရွိသူ” အျဖစ္
ဂုဏ္ထူး ေဆာင္ ခ်ီးျမွင့္ျခင္းခဲ့ရပါတယ္။ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ဒီဇင္ဘာလအထိ
ႏို္င္ငံေပါင္း (၂၅)ႏိုင္ငံအႏွံ ့သူပိုင္ဆိုင္ေသာ စားေသာက္ဆိုင္ေပါင္း
(၃)ဒါဇင္ခန္ ့ႏွင့္ စားဖုိမွဴး စုစုေပါင္း ၂၄၀ ရွိေနပါျပီ။ သူ ့ရဲ
့စားဖိုမွဴးမ်ားနဲ ့ပတ္သက္ျပီး၊ “ သူတို ့အားလံုးဟာ ကြ်န္ေတာ့္ ရဲ
့ကိုယ္စားလွယ္ေတြပါဘဲ၊ ကြ်န္ေတာ့ရဲ စိတ္ကူးခံစားခ်က္ေတြ၊ စရိုက္လကၡဏာေတြ၊
နည္းပညာေတြ အားလံုးကို သူတို ့ဆီ လႊဲေျပာင္းေပးထားတယ္ေလ၊ ေနာက္ျပီး လံု
့တက္ၾကြမႈရွိေအာင္လဲလွံဳ ့ေဆာ္ျပီးသားဗ် ” လို ့ဆိုပါတယ္။ အယ္လိန္းဟာ
စားဖိုမွဴးေငြၾကယ္ပြင့္အပါအ၀င္ သူပိုင္စားေသာက္ဆိုင္မ်ားအတြက္
ၾကယ္ပြင့္ေပါင္း ၃၀၀ကို ပိုင္ဆိုင္ထားလို ့၊ the Michelin
မွတ္တမ္းစာအုပ္ထဲတြင္ “အစားေကာင္း အေသာက္ေကာင္းမ်ားဖန္တီးရွင္” အျဖစ္
မွတ္တမ္း တင္ထားပါတယ္။
<< အမ်ားအက်ိဳးေဆာင္ >>
မအားလပ္တဲ့ၾကားမွပင္ ရြက္ပုန္းသီး စားဖိုမွဴးလူငယ္ ရာေပါင္းမ်ားစြာကုိ၊
အယ္လိန္းဒကၠစီ စတိုင္လ္ ျပင္သစ္ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္နည္း ႏွင့္
အာကာသမွဴးမ်ားအတြက္ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္နည္းမ်ားကို သင္တန္းေပးလွ်က္
ရွိေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ သူ ့တသက္တာစုေဆာင္းထားသမွ်ဟင္းခ်က္နည္းမ်ားကို
ကမၻာ့အသီးသီးမွ စားဖိုမွဴးတို ့ကို ေလ့လာသိရွိ ႏိုင္ေစရန္ encyclopediaတြင္
“the most famous being Alain Ducasse Culinary” အင္တာနက္၀က္ဘ္ဆိုက္ျဖင့္
ထုတ္လႊင့္ ေပး ထားပါတယ္။ သူ ့ရဲ ့တပည့္မ်ားကို “ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါမွာ
အရည္အေသြးေကာင္း သား-ငါး-ဟင္းရြက္ရယ္၊ စားသံုးသူ အတြက္
စားေကာင္းေစခ်င္တဲ့ေစတနာရယ္၊ စားသံုးသူေပၚအေလးအျမတ္ထားမႈရယ္
အဲဒီအခ်က္(၃)ခ်က္မျပည့္စုံရင္ စားဖိုမွဴး လို ့မဆိုႏိုင္ဘူး ” လို ့
သူကဆိုပါတယ္။ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္အတြက္ ရည္မွန္းခ်က္ကေတာ့ စားေသာက္ဆုိင္ေတြတိုးခ်ဲ
့ဖြင့္ လွစ္ျခင္း ထက္၊ မ်ိဳးဆက္သစ္လူငယ္မ်ားကိုတြဲေခၚဘို ့ သင္တန္းမ်ားပို
့ခ်ဦးမယ္လို ့ဆိုပါတယ္။ အသက္ ၁၈ ႏွစ္အထက္ ဟင္းခ်က္ ဒီပလိုမာဘြဲ ့ရျပီးသူ
(သို ့) စားေသာက္ဆိုင္တြင္ အခ်က္ျပဳတ္အေတြ ့အၾကံဳ အနဲဆံုး
၃-ႏွစ္ရွိမ်ားအတြက္ရည္ရြယ္ကာ၊ (က) ၂၀၁၃ ဇႏၷ၀ါရီလမွ ဇြန္လအထိ
“ႏိုင္ငံတကာဟင္းခ်က္နည္း ၆-လ သင္တန္း” (ခ) ၂၀၁၃ ဇူလိုင္မွ ၾသဂုတ္အထိ
“ျပင္သစ္စတိုင္လ္ နံက္စာ-ညေနခင္းစာ-ဘူေဖး
ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္နည္းသင္တန္း”မ်ားဖြင့္လွစ္ေပးထားပါတယ္။ ၂၀၁၃ ႏို၀င္ဘာ တြင္
ဖြင့္လွစ္မည့္သင္တန္းကေတာ့၊ စားဖိုမွဴးအေတြ ့အၾကံဳရွိ သင္တန္းသားဦးရ ၁၂
ေယာက္သာကန္ ့သတ္ထားေသာ အဆင့္ျမင့္ သင္တန္းျဖစ္ျပီး ဟင္းခ်က္ျပဳတ္နည္း
အျပင္၊ ၀န္ေဆာင္မႈ၊ ဘား၊ အုပ္ခ်ဳပ္မႈ စသည့္ ဘာသာရပ္ ၁၁ မ်ိဳးကို သင္ေပး
မွာျဖစ္ပါတယ္။
<< အေကာင္းဆံုးလက္ရာ >>
The Louis XV
စားေသာက္ဆိုင္မွ အယ္လိန္းရဲ ့ တပည့္ေက်ာ္ ၾကီးၾကပ္စားဖိုမွဴးတစ္ဦးျဖစ္သူ
Franck CERUTTI က "မြန္စီယာ ဒကၠစီ က အလြန္ေတာ္ျပီးရဲရင့္တဲ့သူတစ္ေယာက္ပါ။
သူ ့စြမ္းအားေတြကို ဘယ္သူမွ လိုက္မမွီ ဘူးခင္ဗ်။ ကုန္ကုန္ေျပာရရင္
ပိုးတုန္းလံုးေကာင္ေတြကိုေတာင္ အရသာအမ်ိဳးမ်ိဳးေပၚလြင္ေအာင္
ခ်က္ႏိုင္တဲ့သူခင္ဗ် ” လို ့ သူ ့ ဆရာကို အမႊန္းတင္ထားပါတယ္။
ကြ်မ္းက်င္လိမၼာ စံနမူနာျဖစ္ေသာ စားဖိုမွဴးၾကီးေပမို ့ႏိုင္ငံတိုင္းမွာ
Alain Ducasse’s French Style ရယ္လို ့ မီႏူးစာရင္းမ်ားက စားသံုးသူမ်ားကို
စြဲေဆာင္လွ်က္ရွိေနတာပါ။ သူ ့လက္ရာေကာင္းမ်ားထဲမွ ၂၀၁၂ မွာ ေရပန္း
အစားဆံုး လက္ရာအခ်ိဳ ့ကို ေျပာျပရရင္ျဖင့္- The COOKPOT လို ့ေခၚတဲ့
ဟင္းလ်ာကေတာ့ အယ္လိန္းဒကၠစီရဲ ့ signature လက္ရာလို ့ နံမည္ၾကီးေနျပီး၊
ကမၻာအႏွံ ့သူ ့စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ဦးစားေပးနံပါတ္(၁) မီႏူးေလးပါ။
ဒီဟင္းလ်ာ ရဲ ့လွိဳ ့၀ွက္ ခ်က္ကေတာ့ ပန္းသီးအပါအ၀င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို
မီးသင္းသၾကားတိုက္၍ကင္ထားတာပါ။ အငန္မပါတဲ့ေထာပတ္ သံုး၍
အသားေရာျပြမ္းထားတာပါ။ ျပင္ဆင္ပံုလွပသလို၊ အရသာေကာင္းရံုသာမက၊ ရနံ
့ကလည္းဆြဲေဆာင္မႈရွိ၊ က်န္းမာေရးနဲ ့ လည္း ညီညြတ္တဲ့ ဟင္းလ်ာေလးမို ့ ယေန ့
၀ါရွင္တန္ဒီစီ ရဲ ့ Adour စားေသာက္ဆိုင္ မွာ စားသံုးသူမ်ားရဲ ့ေတာင္းဆိုမႈ
အမ်ားဆံုး မီႏူးပါဘဲတဲ့။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
သာမန္ ေက်းလက္ေတာသားေလးဘ၀မွ၊ ကမၻာေက်ာ္စားေသာက္ဆိုင္မ်ားပိုင္ရွင္
စာဖိုမွဴးၾကီးတစ္ေယာက္ ျဖစ္လာတဲ့ သူ ့ဘ၀ အက်ိဳးေပးကံၾကမၼာကို
ရင္သပ္ရႈေမာမိပါတယ္။ တစ္ေခတ္မွာတစ္ေယာက္ဆိုသလို ျပိဳင္ဘက္မရွိ
ေငြၾကယ္ပြင့္မ်ားဆုရွင္ မစၥတာ အယ္လိန္းဒကၠစီ ကေတာ့ လာျခင္းေကာင္းတဲ့သူပါဘဲ။
သူ ့ရဲ ့လံု ့လ၀ီရိယမ်ား၊ ဒီေလာက္နဲ ့တင္ရပ္ေနမွာမဟုတ္သလို၊ အေတြ ့
အၾကံဳကိုအေျခခံလို ့၊ အရင္းအႏွီးမ်ားစိုက္ထုတ္ကာ ႏိုင္ငံအႏွံ ့
အယ္လိန္းဒကၠစီစတိုင္လ္ ျပင္သစ္စားေသာက္ဆိုင္မ်ား တိုးခ်ဲ ့ဖြင့္
လွစ္ဦးမွာလို ့ ကြ်န္မအတပ္ေျပာႏိုင္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ “ကြ်န္ေတာ္က
ေလာဘလည္းၾကီးျပီး၊ သိခ်င္စိတ္လည္း တအားမ်ားတယ္ဗ်…ဒါေၾကာင့္ ကမၻာ့ေျမၾကီးရဲ
့အရပ္ ၄-မ်က္ႏွာစလံုးက ရိုးရာအစားအစာခ်က္ျပဳတ္နညး္ေတြကို ရွာေဖြေဖာ္
ထုတ္ဦးမွာဗ်..” လို ့ Newsweek မဂၢဇင္းအင္တာဗ်ဴးမွာ သူက ဆိုထားလို ့ပါ။
အယ္လိန္းဒကၠစီ တစ္ေယာက္ စိတ္သြားတိုင္း ကိုယ္ပါ၍၊
လိုအင္ဆႏၵျပည့္၀ပါေစၾကာင္း ဆုမြန္ေတာင္းလိုက္ရပါတယ္…….။
<<စာနာေထာက္ထားစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို
ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္း မ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္
>>
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)
No comments:
Post a Comment